Sjukdomar som sprids med mat och vatten

Tips

seafood

Ska du resa till Asien, Afrika eller Syd-och Mellanamerika bör man vara försiktig med vad man äter och dricker men det är absolut ingen garanti mot insjuknande.


Vaccination

Besök en vaccinationsmottagning eller prata med din vårdcentral i god tid innan din avresa. Fråga dem om råd och om ett drickbart koleravaccin kan minska risken att bli sjuk på just din resa.

Hälsoråd

Även om risken att få diarré på resan i stort sett är lika stor vare sig man följer hälsoråd eller inte, är dessa tips bra att ta med sig.

Handhygien

Håll bakterierna på avstånd med god handhygien. Barn tycker om att smaka på världen och stoppar ofta händerna i munnen. Se till att alltid ha en liten flaska handsprit i fickan och låt barnet själv få spruta ut lite gel i händerna emellanåt.
seafood
Vätska

Drick bara vatten på flaska. Dels undviker ni eventuella bakterier i kranvattnet, dels kan det vara ett lättare sätt att få små barn att få i sig vätska om det är varmt. Kolsyrad dryck från flaska eller burk är i regel säkert att dricka – och ofta uppskattat av barn.

Mat

Undvik alla typer av bufféer där maten har stått framme under en längre tid. Ett dessertbord med kalla puddingar och halvsmält glass bäddar för bakterier. Ät varm mat! Många barn ogillar kalla såser och grönsaker. Låt dem gärna slippa det på semestern eftersom bakterier kan trivas där. Satsa hellre på varm mat som nygrillade spett eller kokt pasta. Torr mat är ofta säker, som kakor, kex och bröd.

Frukt

Skala all frukt innan ni sätter tänderna i dem.

Vätskeersättning

Ta med vätskeersättning. Små barn är känsliga för uttorkning och om olyckan ändå skulle vara framme och ditt barn får diarré så se till att barnet får i sig rikligt med vätska.

Tips inför semestern

Läs mer om hälsoråd och hur ett drickbart koleravaccin kan minska risken att bli sjuk på din resa